Blaty kamienne są najdroższymi

Blaty kamienne są najdroższymi

Najczęściej stosowanym kamieniem jest granit, posiada większą odporność na wszelkiego rodzaju uszkodzenia i plamy niż blaty wykonane z marmuru lub trawertynu. Tego rodzaju blaty są całkowicie odporne na bardzo wysokie temperatury. Wadą jest wysoki ciężar, to wymaga wzmocnionej konstrukcji szafek.

Czym zabezpieczać i konserwować blat?

blaty kuchenneBlaty takie trzeba regularnie zabezpieczać. Wykonuje się to specjalistycznymi impregnatami, które przeznaczone są do kamieni. Na co dzień wystarczy kiedy przetrzemy blat wilgotną ściereczką bez detergentów. Nie powinniśmy używać preparatów do usuwania osadów, zawierają one kwasy, ponieważ kamień zmatowieje. Kuchenne blaty z konglomeratów, zdają doskonale egzamin. Wykonuje się je z mieszanek minerałów, żywic akrylowych i pigmentów. Wyglądem dobrze przypominają powierzchnie kamienne, natomiast w przeciwieństwie do nich są ciepłe, łatwe do kształtowania i lżejsze. Kompozyty to materiały, z których można stworzyć duże powierzchnie, np. blat który płynnie przechodzi w zlewozmywak lub blat wychodzący na ścianę. Połączenia są prawie niewidoczne. Blaty kuchenne, blaty łazienkowe wykonane z takiego rodzaju materiału są odporne na wodę, plamy, wysokie temperatury i wszelkie uszkodzenia. Jeśli je uszkodzimy to bez większego problemu możemy je naprawić. Poza myciem, nie wymagają dodatkowej konserwacji. Drewniane blaty posiadają wielu zwolenników, ponieważ są naturalne i pięknie wyglądają. Blaty kupuje się wykończone, lub z drewna surowego, które przygotowane są do lakierowania, olejowania lub zabiegu woskowania. Zaletą blatów wykonanych z gatunków drewna egzotycznych jest odporność na wysoką temperaturę i wilgoć. Blat drewniany możemy bez problemu naprawić, jeśli zostanie uszkodzony. Uszkodzenia naturalnie się zdarzają, ponieważ w miejscach intensywnie używanych ścierają się powłoki zabezpieczające, a z czasem drewno może zmieniać swój kolor pod wpływem promieni słonecznych. Wystarczy się teraz tylko rozejrzeć, wiele firm z Warszawy oddaje klientom profesjonalne i bezpieczne preparaty.

Blaty tego typu wystarczy przecierać wyłącznie wilgotną ściereczką z delikatnym detergentem, wystarczy płyn do naczyń. Jeśli chodzi o plamy z tłuszczu, sków, czy wina, trzeba natychmiast je zmyć aby blat się nie odbarwił. Wszystko to dotyczy głównie blatów woskowanych, lub olejowanych. Warte uwagi są również blaty corian.

Comments are closed.