Czy ksylitol jest zdrowy?

Czy ksylitol jest zdrowy?

W ostatnich latach wiele się mówi o cukrze i jego wpływie na nasze zdrowie. I już na pewno wiemy nie jest on zdrowy, a już na pewno nie w nadmiernych ilościach. Nie mniej jednak trzeba zaznaczyć, że są różne rodzaje produktów słodzących.

Który naturalny produkt słodzący jest najlepszy?

erytrytol a ksylitolNa pewno najgorszym i najbardziej szkodliwym produktem jest biały cukier, który pochodzi z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Ma bardzo słodki smak, mnóstwo kalorii i poza tym żadnych cennych składników. Dlatego też jego eliminacja z diety powinna być naturalną koleją rzeczy. Jednak nie jest to takie proste, ponieważ producenci żywności bardzo sobie upodobali ten składnik i dodają go niemalże do wszystkich produktów żywnościowych. Zatem całkowita jego eliminacja może być dość trudna, dlatego warto się skupić na tych miejscach, gdzie stosujemy go w naturalnej i widocznej formie, czyli jako dodatek do herbaty, kawy, ciast czy deserów. Najlepsze będą naturalne produkty słodzące takie jak ksylitol czy erytrytol, ponieważ mają znacznie mniej kalorii i nie są tak słodkie jak biały cukier. Jeżeli się zastanawiamy, który z nich jest lepszy, to erytrytol a ksylitol są niemalże tym samym, choć pochodzą z różnych, roślinnych źródeł. Mają niski indeks glikemiczny, mało kalorii oraz wykazują właściwości zdrowotne. Ksylitol dodatkowo posiada działanie przeciwpróchnicze, które sprawia, że jest idealny w diecie dzieci. Natomiast po spożyciu erytrytolu, mamy w ustach delikatne uczucie chłodu, zatem sprawdzi się latem.

Bez względu jaki naturalny produkt słodzący wybierzemy w swojej diecie, to trzeba mieć na uwadze, że nie można ich spożywać w nadmiernej ilości. Cukier powinien stanowić niewielki dodatek w diecie, a nie jeden z głównych składników potraw.

Comments are closed.