Liść kolendry – świeży i suszony

Liść kolendry – świeży i suszony

 

Często miałam problemy z trawieniem. Miewałam wzdęcia, biegunki, czy zaparcia. Mój stan zdrowia też nie był idealny. Brałam różne suplementy diety, leki, starałam się zdrowo odżywiać, jednak efekty były raczej mizerne. Zdecydowane potrzebowałam jakiegoś przełomu, by dojść do siebie i sprawić, że problemy trawienne znikną raz na zawsze.

Lecznicze właściwości kolendry

liść kolendryZaczęłam się zagłębiać w temat ziołolecznictwa. Czytałam jak zioła wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie, zaczęłam się fascynować dawnym metodami leczenia i medycyną naturalną. Szczególnie zainteresował mnie liść kolendry. Miał on szerokie spektrum działania w zakresie problemów trawiennych. Pisali, że zapobiega skurczom mięśni np. żołądka, zapobiega gromadzeniu się gazów w jelitach, a także ułatwia trawienie. Ponadto kolendra miała działanie oczyszczające, detoksy kujące i uspokajające. Dodatkowym atutem było to, że liście kolendry miały pobudzać apetyt, a wiadomo, że jak jedzenie kojarzy się z problemami żołądkowymi to chęć na jedzenie jest też obniżona. Postanowiłam najpierw kupić suszone liście kolendry, a potem dopiero zabrać się za ewentualną hodowlę doniczkową. Dodawałam jej na początku małe ilości by wyczuć smak, a dopiero potem nieco większe. Szczególnie w daniach z kapustą, fasolami i mięsem posmak kolendry bardzo mi odpowiadał. Jednak co najważniejsze faktycznie dzięki dodawaniu kolendry do potraw czułam się o wiele lepiej.Z czasem też zaczęłam dodawać do potraw kmin rzymski i inne zioła.

Nie cierpiałam na dolegliwości żołądkowe i jelitowe, chętniej też zjadałam całą porcję dania. Do tego przygotowywałam pyszne i zdrowe dania z dodatkiem kolendry i innych ziół. Cieszę się, że zainteresowałam się tematem ziołolecznictwa i pomoglo mi to w zwalczeniu różnych dolegliwości.

Zajrzyj na: kociolek-smakow.pl

 

Comments are closed.