Smaczny chleb bezglutenowy

Smaczny chleb bezglutenowy

Z danych statystycznych wynika, że obecnie znacznie mniej chleba się sprzedaje niż jeszcze kilka lat temu. Wynika to z faktu, że oraz więcej ludzi chce się odżywiać lekko i zdrowo, a przecież większość chleba jest robiona z mąki pszennej.

Rodzaje chlebów bezglutenowych

chleb bezglutenowyŚwiadomość w kwestii żywienia zawsze jest lepsza niż nieświadomość, dlatego coraz więcej ludzi interesuje się tym, w jaki sposób powstają ich ulubione produkty spożywcze. Patrzymy też na składy, które bezpośrednio decydują o naszym wyborze. Coraz częściej chleb bezglutenowy zastępuje klasyczny bochenek, ponieważ jest znacznie zdrowszy i wartościowszy. Zwykły chleb pszenny, to przeważnie węglowodany, nieco białka, sodu i potasu. Jeżeli chodzi o witaminy, to mają one śladowe ilości. Zupełnie inaczej jest w przypadku chleba zrobionego z mąki bezglutenowej, gdyż jest ona naturalnie bogata w cenne składniki. Chleb bez glutenu jest polecany osobom na diecie odchudzającej, chorych na celiakie – z wiadomego względu czy dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Może on być wykonany z mąki kukurydzianej, orkiszowej., owsianej czy gryczanej. Sama mąka ma już w sobie wiele witamin i minerałów, a do tego często są dodawane przeróżne składniki w postaci pestek dyni, słonecznika czy nasion sezamu. Dzięki nim, chleb jest jeszcze bardziej wartościowy. Pieczywo bezglutenowe jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, dlatego warto je wprowadzić do swojej diety. Jest także syte dlatego nie trzeba go wiele spożywać, aby zaspokoić głód.

Ze względu na wykorzystane składniki do produkcji chleba bezglutenowego, jego cena jest znacznie wyższa niż zwykłego pszennego, który praktycznie nic w sobie nie zawiera. Warto chociaż raz na czas zakupić taki chleb, bo przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych.

Comments are closed.