Zastosowanie naczyń jednorazowych biodegradowalnych

Zastosowanie naczyń jednorazowych biodegradowalnych

Coraz więcej mówi się o ekologii. Plastik jest jednym z największych zagrożeń dla przyszłych pokoleń. Rozkłada się wiele lat, ma negatywny wpływ na oceany a także zwierzęta. Dobrze, że w odpowiedzi na rosnącą świadomość konsumentów powstaje coraz więcej produktów ekologicznych – w tym także ekologicznych jednorazowych naczyń. 

Zalety naczyń jednorazowych biodegradowalnych

naczynia jednorazowe biodegradowalneKonsumenci zaczynają zwracać uwagę na to, w jakich naczyniach i kubkach piją codzienną kawę na mieście, w jakich naczyniach jedzą lunche w barach, a także w co pakowane są ich posiłki w dietach pudełkowych. Konwencjonalne plastikowe naczynia zaśmiecają środowisko, rozkładają się wiele lat co wpływa negatywnie na jakość powietrza i zwierzęta. W odpowiedzi na oczekiwania klientów powstaje coraz więcej firm oferujących naczynia ekologiczne, biodegradowalne. Kupić możemy talerze, talerzyki, sztućce, kubki, kubeczki, miseczki, pudełka na lunchboxy czy półmiski. Takie naczynia jednorazowe biodegradowalne nie mają negatywnego wpływu na środowisko naturalne ponieważ ulegają biodegradacji czyli rozkładowi. Takie naczynia są najczęściej produkowane z drewna, kukurydzy, trzciny cukrowej, buraków cukrowych a nawet otrąb. Te ostatnie można nawet zjeść. Takie naczynia są coraz częściej wykorzystywane w kafejkach, barach, firmach cateringowych czy food truckach. Świetnie nadają się też do naszego codziennego użytku. Świetnie sprawdzają się na plenerowych, rodzinnych imprezach, czy grillach. Takie naczynia wyglądają bardzo estetycznie więc nadają się na wszelkiego rodzaju uroczystości. 

Zalet naczyń jednorazowych biodegradowalnych jest wiele. Przede wszystkim ulegają one biodegradacji w środowisku naturalnym co korzystnie wpływa na nasze otoczenie. Wykonane są one z naturalnych surowców tj. buraki cukrowe, trzciny cukrowej czy otrąb. Wybór ich kształtów i rozmiarów jest również bardzo duży. 

Comments are closed.